Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Η Εσπανιόλ ξυπνάει μνήμες...

Ο σημερινός αγώνας της Μπάρσα με την Εσπανιόλ στα πλαίσια του ντέρμπι Καταλονίας, ξυπνάει μνήμες στους "Μπλαουγκράνα" και ειδικά στον Λιονέλ Μέσι. Γιατί; Διότι 10 χρόνια πριν ο Αργεντινός σούπερ σταρ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του κόντρα στην Εσπανιόλ.

Γράφει ο Ραφαήλ Νησιάγκας




Το τηλέφωνο του 63χρονου αργεντινού μαιευτήρα Νορμπέρτο Οντέτο δεν σταματά να χτυπά τον τελευταίο καιρό. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκονται δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά της γης που ζητούν να τους μιλήσει για το μεγαλύτερο γεγονός που συνέβη στο άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο τα τελευταία 27 χρόνια: τη γέννηση του Λιονέλ Μέσι.

Ο Οντέτο είναι ο πρώτος άνθρωπος που κράτησε τον μικροσκοπικό Λέο το μεσημέρι της 24ης Ιουνίου του 1987 στο νοσοκομείο Ιταλιάνο Γκαριμπάλντι, στην πόλη Ροζάριο της πολιτείας της Σάντα Φε της Αργεντινής, όπου ο μετέπειτα κορυφαίος παίκτης του κόσμου είδε το πρώτο φως. «Δεν μπορούσα να φανταστώ τότε ότι αυτό το παιδί θα γινόταν αυτός που έχει γίνει σήμερα, ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αν όχι ο κορυφαίος» θυμάται ο Οντέτο. Υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να το φανταστεί;

Ημερομηνία και ομάδα-σταθμός. Η 16η Οκτωβρίου 2004 αποτελεί την ημερομηνία-σταθμό στην καριέρα του Μέσι. Πρόκειται για την ημέρα που πήρε το βάπτισμα του πυρός σε επίσημο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, στο καταλανικό ντέρμπι με την Εσπανιόλ, στο Μόνζουικ, περίπου 5 μήνες μετά τα 17α γενέθλια του. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, η Μπάρσα υποδέχθηκε την Εσπανιόλ στο Καμπ Νου και ήταν μια πολύ καλή αφορμή για να γράψουμε για αυτό το ποδοσφαιρικό διαμάντι.

Ο Μέσι πέρασε απαρατήρητος, όπως συμβαίνει με δεκάδες απόφοιτους της Μασία πριν κριθούν ακατάλληλοι για το επίπεδο των Μπλαουγκράνα και μεταναστεύσουν σε άλλες πολιτείες, αλλά ο τότε προπονητής του, Φρανκ Ράικαρντ, πίστευε στο ταλέντο του και αποφάσισε να του δώσει αυτή την ευκαιρία..

«Αυτή την ημέρα θα τη θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή» έλεγε ο Λεονάρντο Μέσι , όπως τον αποκαλούσαν τότε, λανθασμένα, οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα, προτού γίνει ο Λιονέλ Αντρές Μέσι. Από τότε, ο Μέσι έχει καταφέρει να αποτελέσει τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της Μπαρσελόνα, του Ισπανικού πρωταθλήματος και του Τσάμπιονς Λιγκ!

Ο Φρανκ Ράικαρντ είναι ένας από τους τέσσερις ανθρώπους που καθόρισαν την πορεία του Μέσι προς την κορυφή. Ο πρώτος και πιθανόν ο πιο ουσιαστικός είναι ο ενδοκρινολόγος Ντιέγκο Σσβάρτσταϊν. Πρόκειται για τον επιστήμονα που διέγνωσε την έλλειψη αυξητικής ορμόνης από τον οργανισμό του 11χρονου Μέσι, έπειτα από προτροπή της Νιούελς Ολντ Μπόις, στην οποία ανήκε ο μικροσκοπικός Αργεντινός. Η θεραπεία που έπρεπε να ακολουθήσει ο πιτσιρικάς κόστιζε 900 δολάρια τον μήνα και τόσο η Νιούελς όσο και η Ρίβερ Πλέιτ που ενδιαφέρθηκε να τον εντάξει στις τάξεις της υποχώρησαν.

Στην αναζήτηση ομάδας που θα κάλυπτε τα έξοδα της θεραπείας του Μέσι, η οικογένεια από το Ροζάριο πέρασε το 2001 τον Ατλαντικό και κατέληξε στην Μπαρτσελόνα, όπου τις συστάσεις έκανε ο Γιόζεπ Μαρία Μινγκουέλα, ο ίδιος άνθρωπος που είχε πάει τον Ντιέγκο Μαραντόνα στους Μπλαουγκράνα.

Ο Μινγκουέλα έπεισε τον αθλητικό διευθυντή του συλλόγου Κάρλες Ρέξας να δοκιμάσει τον πιτσιρικά, που χρειάστηκε μόλις οκτώ λεπτά για να δει το μέλλον. «Εγώ, ο Κάρλες Ρέξας...» είναι οι λέξεις με τις οποίες ξεκινά το πρώτο συμβόλαιο του Μέσι με την Μπαρτσελόνα που υπογράφηκε σε μία πετσέτα από τον τρίτο άνθρωπο που καθόρισε την πορεία του Αργεντινού.

Η εξέλιξή του ήταν ταχύτατη και σε αυτό συνετέλεσε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, πιθανόν ο πιο σημαντικός άνθρωπος στην καριέρα του Μέσι. Επί των ημερών του (2008-2012) ο Αργεντινός μετατράπηκε σε μηχανή παραγωγής γκολ. Οι αντίπαλες άμυνες σταματούσαν πιο εύκολα τη θάλασσα από τον Μέσι. Βέβαια, ο Γκουαρδιόλα έχει δηλώσει πως «προσπάθησα να κάνω τον Μέσι τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, αλλά κατάφερε να με κάνει τον καλύτερο προπονητή του κόσμου»!

Η δεκαετία 2004-2014 είναι μια δοξασμένη περίοδος για τον Μέσι, στη διάρκεια της οποίας έχει κατακτήσει έξι πρωταθλήματα, τρία Τσάμπιονς Λιγκ, δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, δύο Κύπελλα και έξι Σούπερ Καπ Ισπανίας, ενώ έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σε Ισπανία (και Ευρώπη) τρεις φορές. Μην ξεχάσουμε φυσικά τις 4 «Χρυσές Μπάλες»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου