Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Σωστή ή λανθασμένη η μεταγραφή του Ματιέ;

Έχοντας αποκτήσει Σουάρες, Ράκιτιτς, Χαλίλοβιτς, τερ Στέγκεν, Μπράβο και έχοντας φέρει πίσω Ραφίνια και Ντεουλοφέου, η Μπαρτσελόνα μετρούσε μέχρι χθες έναν επιθετικό, τέσσερις χαφ και δύο τερματοφύλακες, έχοντας σπαταλήσει ένα ποσό άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Μην ψάχνεστε, δεν υπάρχει κάποιος αμυντικός στην αναφορά αυτή.

Γράφει ο Ραφαήλ Νησιάγκας


Όμως σήμερα επιτέλους έκλεισε το πρώτο deal αμυντικού (θεωρώ δεδομένη την μεταγραφή ακόμη ενός σέντερ μπακ). Ο Ζερεμί Ματιέ αποκτήθηκε από την Μπαρτσελόνα για να πλαισιώσει τον Ζεράρ Πικέ στην οπισθοφυλακή των «Μπλαουγκράνα». Ο Γάλλος αμυντικός, μετά από 5 σεζόν στην Βαλένθια, αποκτήθηκε με ένα ποσό της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής όμως έχει ορισμένα στοιχεία που γεννούν κάποια ερωτήματα, όσον αφορά την μεταγραφή του και την ορθότητα της.

Πρώτα από όλα, τα χαρακτηριστικά του παίκτη. Είναι δυνατός, αλλά δεν είναι και τόσο γρήγορος. Και θεωρητικά ο Χούμελς απορρίφθηκε για αυτόν τον λόγο (στην πραγματικότητα ήταν η ρήτρα του), καθώς ο αμυντικός που θα ερχόταν θα έπρεπε να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Πικέ και όχι παρόμοια. Συγκριτικά θεωρώ τον Χούμελς καλύτερο, αλλά σαφώς ακριβότερο.

Στη συνέχεια, έχουμε το βιογραφικό του.  Όχι τόσο η παρουσία του σε συλλογικό επίπεδο, αλλά σε εθνικό. Το γεγονός πως ομάδα επιπέδου Μπαρτσελόνα αποκτά αμυντικό για την βασική ενδεκάδα, έχοντας μόλις δύο συμμετοχές με την εθνική Γαλλίας (δεν ήταν στην αποστολή του Μουντιάλ της Βραζιλίας) και ενώ είναι 31 ετών, τότε σίγουρα είσαι διστακτικός για να αποκαλέσεις αυτή την κίνηση ως «μεταγραφάρα».

Τέλος, υπάρχει ένα ερωτηματικό δίπλα από τον αριθμό «20» που αναγράφεται στην απόδειξη αγοράς του. Άξιζε να αποκτήσεις με 20 εκατομμύρια έναν στόπερ 31 ετών, από την στιγμή που έψαχνες διαφορετικό στυλ και λόγω ηλικίας θα ξαναψαχτείς σε δύο χρόνια; Ο Μαρκίνιος της Παρί, με ένα ποσό γύρω στα 27 εκατομμύρια, μακροπρόθεσμα να αποτελούσε μια χρυσή επένδυση και μια εξαιρετική κίνηση. Διαθέτει τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές που είχαν θέσει οι άνθρωποι της Μπάρσα όταν πρωτοξεκίνησαν το σαφάρι κεντρικού αμυντικού και είναι μόλις 21 ετών, έχοντας ήδη πολύ καλή παρουσία, τόσο στην Παρί αλλά τόσο και στην Ρόμα πέρυσι.

Όπως και να χει πάντως, η μεταγραφή έκλεισε και εννοείται πως δεν είναι κακή επιλογή, απλώς με τις δηλώσεις και τις ενέργειες τις διοίκησης, περιμέναμε κάτι παραπάνω για μια θέση η οποία έχει μεγάλο κενό. Ο Ματιέ είναι σκληροτράχηλος, σταθερός, τίμιος, αθλητής και μακάρι να δώσει το 150% των δυνατοτήτων του.

(Το άρθρο είναι αναρτημένο και στο blaugrana.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου