Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η Βραζιλία πίσω από τις κάμερες...

«Χιλιάδες κόσμος πανηγυρίζει ένα γκολ και ύστερα ξεχύνεται στους δρόμους για να γιορτάσει τη νίκη της εθνικής του. Όλα κινούνται σε ρυθμούς Μουντιάλ, στη χώρα που το ποδόσφαιρο δεν είναι το κορυφαίο άθλημα σε δημοτικότητα, γιατί απλά είναι θρησκεία.» Οπτικοακουστικό υλικό που θα μας προσφέρουν στις οθόνες μας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποκρύπτοντας την αλήθεια που βιώνει ο κυριότερος όγκος του πληθυσμού της Βραζιλίας.

Γράφει ο Μάριος Μπελεχρής


Μια χώρα που διεκδίκησε και απέκτησε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει, ίσως τις δύο σπουδαιότερες και σίγουρα πολυέξοδες, διοργανώσεις που υπάρχουν. Το φετινό Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου και οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2016 είναι εδώ και καιρό θέμα συζήτησης και προβληματισμού για τους ανθρώπους ολόκληρου του πλανήτη. Τα νούμερα, όμως, που βγαίνουν από τις μετρήσεις, είναι αυτά που σοκάρουν και μας υποβάλλουν σε βαθύτερες σκέψεις.

Ξεκινώντας από τα βασικά, ο πληθυσμός της Βραζιλίας ανέρχεται στα 190.000.000 κατοίκους. Περνώντας στα σπουδαία, το 31% του πληθυσμού (περίπου 55.000.000) ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ήτοι με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα. Στον 21ο αιώνα και στην 6η πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου, υπάρχουν εκατομμύρια αναλφάβητοι. Συγκεκριμένα το 12,8% του πληθυσμού (18.000.000) βρίσκετε σε αυτή τη θλιβερή κατηγορία, ενώ τα στατιστικά στοιχεία που ακολουθούν είναι εξοργιστικά.

Στις φτωχές και υποβαθμισμένες ανατολικές περιοχές 44,2 παιδιά στα 1000 πεθαίνουν πριν καν φτάσουν την ηλικία του ενός έτους. Την ίδια ώρα, η χώρα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά φόνων παγκοσμίως και στις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές, η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-25 είναι ο φόνος. Ανατριχιαστικά νούμερα που δικαιολογούν απολύτως την εναντίωση των γηγενών-και όχι μόνο- στη διεξαγωγή αυτών των διοργανώσεων.

Η μεγαλύτερη και πιο πολυπληθής χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι το φωτεινό παράδειγμα των κοινωνικών ανισοτήτων και αντιθέσεων. Στις βορειοανατολικές περιφέρειες οι περισσότεροι είναι φτωχοί αγρότες, ενώ στις αστικές περιοχές και κυρίως στις Favelas, ζουν εκατομμύρια άνθρωποι πολύ φτωχά, με εξαιρετικά υψηλή εγκληματικότητα.

Όλα αυτά έφεραν αντιδράσεις κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, με τα πρώτα δείγματα να τα έχουμε από το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Δαπάνες και αφοσίωση στις αθλητικές διοργανώσεις (εγκαταστάσεις κλπ), ενώ ταυτόχρονα παραμένουν άλυτα θεμελιώδη ζητήματα, έβγαλαν τον κόσμο στο δρόμο. Η χώρα λόγω του Μουντιάλ έχει λάβει πολύ δημοσιότητα και δικαιολογημένα οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν προς όφελός τους. Μέχρι και οι ιθαγενείς βγήκαν με τόξα και βέλη, πριν λίγες μέρες, ζητώντας τη προστασία του Αμαζονίου.

Μία από τις ενέργειες του κράτους είναι η κάθαρση των Favelas από τους εμπόρους ναρκωτικών και όλα τα άνομα στοιχεία που τη περιβάλουν. Μοιάζει σαν τη προσπάθεια του ελληνικού κράτους να «ξεβρωμίσει» το κέντρο της Αθήνας, σε πιο σκληρή μορφή αφού στη Βραζιλία το παιχνίδι είναι πιο σκληρό. Η κατάληξη, όμως, φαντάζει ίδια αφού είναι περισσότερο κινήσεις εντυπώσεων που ζημιώνει τους έννομους πολίτες παρά ουσιαστική πολιτική βούληση.

Όλα αυτά δε θα μειώσουν σε καμία περίπτωση τη προσπάθεια των ποδοσφαιριστών, που θα αγωνιστούν, να διακριθούν. Δεν θα κατηγορήσω κάποιον αν παρακολουθήσει με πάθος τις αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν και ασχοληθεί με το άθλημα του ποδοσφαίρου. Θα κατηγορήσω εκείνον που αδιαφορεί για τις συνθήκες που επικρατούν μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα γήπεδα, τα συμφέροντα που υπηρετούνται και σταθεί στην εικόνα που του προσφέρει η τηλεόραση.

Υ.Γ.:Μετά από όλα αυτά τα στοιχεία και τις πληροφορίες, τίποτα δεν είναι ισχυρότερο από τα λόγια μερικών Βραζιλιάνων που κατέθεσαν με αφοπλιστική ειλικρίνεια τις απόψεις τους. Επίσης μερικές εικόνες, που ως γνωστόν ισοδυναμούν με χιλιάδες λέξεις, θα δείξουν λίγη από την αλήθεια που κρύβεται.

«Ποτέ ξανά πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν γέννησε συναισθήματα μίσους ανάμεσα στους Βραζιλιάνους»
«Υπάρχει κόσμος που αγαπά το ποδόσφαιρο, που αγαπά τη Βραζιλία, αλλά φωνάζουν κατά της ομάδας όπως ποτέ πριν»
«Αν η Βραζιλία στεφθεί πρωταθλήτρια, όλη η διαφθορά του τουρνουά θα ξεχαστεί. Η χώρα μου πρέπει να ξυπνήσει»
«Εγώ και αρκετοί ακόμα θέλουμε η Βραζιλία να αποκλειστεί νωρίς, αλλά αυτή η άποψη δεν τους εκφράζει όλους. Είναι λυπηρό, αλλά αυτή τη στιγμή σκέφτομαι περισσότερο τη Βραζιλία ως χώρα, παρά τη Βραζιλία ως ομάδα»









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου