Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ξύπνα τον πρόεδρο μέσα σου. Πάρε μετοχές της Εϊμπάρ!

Μια συγκλονιστική και, παράλληλα, συγκινητική ποδοσφαιρική ιστορία διαδραματίζεται εδώ και λίγο καιρό στη μικρούλα πόλη της Βασκονίας, την Εϊμπάρ των 27.000 κατοίκων. Μια ιστορία που στην Ισπανία αποτελεί πρώτο θέμα και χαρακτηρίζεται ως άθλος, ένας άθλος μεγαλύτερος ακόμα και από αυτόν της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ από την Ρεάλ Μαδρίτης!

Γράφει ο Ραφαήλ Νησιάγκας


Ο λόγος για την S.D. Eibar, την ομώνυμη ομάδα της πόλης. Η Εϊμπάρ λοιπόν με μπάτζετ που μετά βίας φτάνει τα 2 εκατομμύρια και με γήπεδο χωρητικότητας 5.200 θέσεων, κατάφερε πέρυσι να ανέβει ως πρώτη από την Σεγούντα Β (Τρίτη κατηγορία Ισπανίας) στη Σεγούντα Ντιβιζιόν (δεύτερη κατηγορία) και παρόλα αυτά φέτος ως νεοφώτιστη εξασφάλισε ήδη την άνοδο της στα σαλόνια της La Liga, για πρώτη φορά στην 75χρονη ιστορία της, και κατά πάσα πιθανότητα θα τερματίσει και τώρα πρώτη!

Όλα μοιάζουν σαν ένα όνειρο και εδώ έρχεται η απότομη προσγείωση. Ο νέος, υπερβολικός και αυστηρός κανονισμός της Πριμέρα Ντιβιζιόν απαιτεί από την Εϊμπάρ, όπως και από κάθε αδύναμο σύλλογο, να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,7 εκατομμυρίου ευρώ, μέχρι τις 2 Αυγούστου. Σε αντίθετη περίπτωση; Η Εϊμπάρ θα υποβιβαστεί στην Τρίτη κατηγορία! Δεν είναι κρίμα και άδικο για μια ομάδα χωρίς κανένα χρέος, να υποβιβαστεί επειδή οικονομικά είναι αδύναμη και η νομοθεσία απαιτητική;

Μιας και η Εϊμπάρ αδυνατεί να βρει το προαναφερόμενο ποσό, ξεκίνησε από τις αρχές του μήνα μια ιντερνετική καμπάνια και έβγαλε στο σφυρί το 40% των μετοχών του συλλόγου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 34486 μετοχές, τιμολογώντας την κάθε μετοχή στα 50 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,0002% της ομάδας, ποντάροντας στην αγάπη των φιλάθλων για το ποδόσφαιρο και στον ρομαντισμό που ενδεχομένως να υπάρχει ακόμα.

Ο ποδοσφαιρικός ρομαντισμός όμως ζει και αναπνέει ακόμα! Ίσως να δίνεται και η ευκαιρία σε απλούς φιλάθλους να… ξυπνήσουν τον πρόεδρο μέσα τους και να γίνουν μικρομέτοχοι ομάδας! Ακόμα και κανονικοί πρόεδροι αποκαλούν την Εϊμπάρ ομάδα-μοντέλο. Χωρίς καλά καλά να συμπληρωθεί ένας μήνας από την στιγμή που άρχισε η καμπάνια, έχει συμπληρωθεί ήδη σχεδόν 50% του ποσού που χρειάζεται και απομένουν ακόμα 2 μήνες για να συγκεντρωθεί και το υπόλοιπο ποσό. Μέχρι και οι παίκτες της Ρεάλ, Τσάμπι Αλόνσο και Ιγιαραμέντι, ακολούθησαν σε αυτή την προσπάθεια. Δυστυχώς, το κάθε πρόσωπο δικαιούται να αποκτήσει μέχρι το 2%, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καθένας να συνδράμει όσο θέλει.

Μπορεί αυτή η «Μπλαουγκράνα» ομάδα της Βασκονίας να αναγκαστεί να αγωνιστεί σε άλλο γήπεδο, λόγω μικρής χωρητικότητας του δικού της. Μπορεί όλη η ομάδα να στοιχίζει 6 εκατομμύρια, όμως να βλέπεις οπαδούς και παίκτες αγκαλιά να φωνάζουν «Ρεάλ και Μπάρτσα, είμαστε εδώ» είναι κάτι που βγάζει στην επιφάνεια τον ρομαντισμό του ποδοσφαίρου. Και σε κάνει να συμμετάσχεις σε αυτή την προσπάθεια.

Στον επιχειρηματικό κόσμο αυτή η περιπέτεια της Εϊμπάρ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό case study, σχετικά με τις αδύναμες επιχειρήσεις και την αυστηρή νομοθεσία. Ή εξειδικευμένα στο sports management θα μπορούσε να αποτελέσει μελέτη περίπτωσης για τον τρόπο που θα μπορούσαν οι αδύναμες, οικονομικά, ομάδες να αντιμετωπίσουν τους κανονισμούς των φορέων των πρωταθλημάτων.

Προσωπικά, και μετά από σκέψεις λίγων ημερών, αποφάσισα να συνδράμω και εγώ και να αποκτήσω μια μετοχή της Εϊμπάρ. Άρα θεωρούμαι και εγώ μικρομέτοχος του 0,0002% της ομάδας! Είναι κάτι που θα έχεις να το θυμάσαι. Και αν, λέμε αν, αυτή η μικρή ομάδα καταφέρει να φτάσει σε κορυφαίο επίπεδο κάααποια στιγμή στο μέλλον, σου δώσει την ευκαιρία να επενδύσεις κάτι παραπάνω και να αποκτήσεις έσοδα και από εκεί μόνο και μόνο επειδή είχες το πάτημα της μια μετοχής, δεν θα χτυπάς μετά το κεφάλι σου που δεν επένδυσες τώρα μόλις 50 ευρώ σε ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα; Και τίποτα να μην κερδίσεις, πολύ απλά θα λες πως υπάρχει και αυτό το ποδόσφαιρο, του συναισθήματος. Όχι σαν το εμπορευματοποιημένο και πολυδιαφημιζόμενο άθλημα που, πλέον, παρακολουθούμε.

Όποιος θέλει να παρακολουθήσει την καμπάνια, μπορεί να πατήσει το λινκ ΕΔΩ.

Όποιος θέλει να αποκτήσει μετοχή της Εϊμπάρ, μπορεί να πατήσει το λινκ ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου