Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Football Analysis: Το under των ημιτελικών

Οι πρώτοι αγώνες των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ ολοκληρώθηκαν και η αλήθεια είναι πως μετά την κλήρωση των ζευγαριών, όλοι μας περιμέναμε επιθετικά παιχνίδια και... ενδεχομένως πολλά γκολ! Σε αντίθεση με αυτή την άποψη για την κλήρωση, και στα δύο παιχνίδια σημειώθηκε μόλις 1 γκολ. Under και στα δύο παιχνίδια μαζί!

Γράφει ο Ραφαήλ Νησιάγκας



Ατλέτικο, Μπάγερν και Ρεάλ φημίζονται για τις επιθετικές αρετές τους, ενώ ακόμα και η Τσέλσι μερικές φορές τολμάει περισσότερο. Παρόλα αυτά, μιας και οι ομάδες έχουν φτάσει μέχρι τους «4» και με την λογική ότι όσο συνεχίζεται η πορεία της ομάδας, τόσο πιο προσεκτική και σοβαρή πρέπει να εμφανίζεται, είδαμε τις ομάδες πιο συγκρατημένες όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι, προσπαθώντας να διαφυλάξουν τα μετόπισθεν. Στο σημείο που έχουμε φτάσει, καμία ομάδα δεν αγωνίζεται για να... συνεχιστεί το όνειρο, αλλά για να διεκδικήσουν όλες το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Στον αγώνα της Ατλέτικο με την Τσέλσι, ο Ζοζέ Μουρίνιο χρησιμοποίησε μια τακτική γνώριμη στους Ισπανούς φιλάθλους. Κυρίως στους φίλους της Μπαρτσελόνα, καθώς η τακτική θύμιζε κάτι από την Ίντερ του 2010. Τοποθέτηση του πούλμαν μπροστά από την εστία ένα πράγμα. Όσο και να θεωρείται από κάποιους αντι-ποδόσφαιρο κάτι τέτοιο, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Πορτογάλος μας παρουσιάζει στο γήπεδο το σύγχρονο κατενάτσιο! Με την χρησιμοποίηση μόλις δύο καθαρόαιμων επιθετικογενών παικτών, (Τόρες και Ουίλιαμ, ο Λάμπαρντ παίζει πλέον κεντρικός χαφ), η Ατλέτικο παρά το 67% κατοχής και τις 9 τελικές προσπάθειες, δεν είχε πολλά περιθώρια να πετύχει ένα γκολ. Στο 73’ ο Μουρίνιο έριξε στην μάχη τον Σούρλε στη θέση του Τέρι, προσπαθώντας να «κλέψει» την νίκη μέσα στη Μαδρίτη.

Στο άλλο παιχνίδι της Μαδρίτης, ανάμεσα στη Ρεάλ και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν Μονάχου, οι Μαδριλένοι παρότι κατάφεραν και κέρδισαν με 1-0 παίρνοντας το προβάδισμα όσον αφορά την υπόθεση πρόκριση στον τελικό, η Μπάγερν ήταν αυτή που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί τελείωσαν τον αγώνα με ποσοστό κατοχής της μπάλας 64%. Και οι δύο ομάδες πέτυχαν από 4 τελικές προσπάθειες, και επίσης σημειώνεται πως Αντσελότι και Γουαρδίολα δεν έπαιξαν αμυντικά, αλλά... τακτικά. Ουσιαστικά οι ομάδες πρόσεχαν μην πλησιάσει η μπάλα στην περιοχή τους, ενώ προσπαθούσαν με κάποια έξυπνη μπαλιά ή ατομική προσπάθεια να κάνουν την ζημιά στον αντίπαλο. Στο 74’ ο Γουαρδιόλα, ο οποίος γνωρίζει την πρώτη του ήττα ως προπονητής κόντρα στη Ρεάλ, πέρασε στο παιχνίδι τον Μιούλερ στη θέση του Σβαϊνστάιγκερ, θέλοντας να πετύχει ένα γκολ, θέλοντας να πάρει κάτι καλό από το παιχνίδι.

Συμπτωματικά, Τσέλσι και Μπάγερν θέλοντας να σκοράρουν στους αγώνες, άλλαξαν το σύστημα τους μετά το 70’. Συγκεκριμένα, ο Μουρίνιο πέρασε τον Σούρλε στο 73’ και ο Γουαρδιόλα στο 74’. Θεωρώ πως άξιζε να αναφερθεί αυτή η διαπίστωση, στη προσπάθεια μας να καταλάβουμε το πως αντιλαμβάνονται οι προπονητές το τακτικό παιχνίδι και πως λειτουργούν ανάλογα με τις καταστάσεις των αγώνων.

Υπάρχει και ο επαναληπτικός των ημιτελικών. Η ιστορία θέλει τις ομάδες να σκοράρουν περισσότερο στους επαναληπτικούς, παρά στους πρώτους αγώνες. Κάτι που ενδεχομένως να γίνει και τώρα. Ανυπομονούμε λοιπόν να μάθουμε το ζευγάρι του μεγάλου τελικού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου