Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ο παίκτης που ακόμα δεν έχει προσέξει η Ευρώπη

Το βράδυ της Πέμπτης οι περισσότεροι από τους Έλληνες φίλους του αθλητισμού παρακολούθησαν το μπασκετικό ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Υπήρξαν όμως και κάποιοι που παρακολούθησαν τον αγώνα μεταξύ Σεβίλλης και Πόρτο για το Γιουρόπα Λιγκ.

Γράφει ο Ραφαήλ Νησιάγκας





Χωρίς αμφιβολία αποτέλεσε ένα σπουδαίο παιχνίδι που βρήκε τους Σεβιγιάνουνς να προκρίνονται στον ημιτελικό της διοργάνωσης με συνολικό σκορ 4-2, αλλά ελέω Ευρωλίγκας οι περισσότεροι φίλοι του ποδοσφαίρου έχασαν μια σπουδαία παράσταση από έναν καταπληκτικό ποδοσφαιριστή, τον οποίο ελπίζω η υπόλοιπη Ευρώπη να κατάφερε να τον απολαύσει. Το όνομα αυτού; Ιβάν Ράκιτιτς!

Είναι απορίας άξιο την στιγμή που μεγάλες ομάδες που αναζητούν επιθετικά χαφ, να μην έχουν ασχοληθεί με την περίπτωση του. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποκτηθεί του χρόνου από την Μπαρτσελόνα (σε περίπτωση που ακυρωθεί η μεταγραφική της απαγόρευση) ως αντι-Τσάβι, ενώ θα μπορούσε να δίνει και ανάσες στον Ινιέστα. Ή να τον αποκτήσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία στο Τσάμπιονς Λιγκ βασιζόταν στις κάθετες πάσες του Κάρικ και στις μπαλιές του 41χρονου Γκιγκς.

Ο Ράκιτιτς αν και αγωνίζεται με την φανέλα της εθνικής Κροατίας, ούτε έχει ζήσει ούτε έχει αγωνιστεί εκεί. Γεννήθηκε στην Ελβετία και αποτελεί προϊόν των ακαδημιών της Βασιλείας, στην οποία παρέμεινε για 12 χρόνια, ενώ έχει αγωνιστεί και με τις ελβετικές Ελπίδες! Σε ηλικία 19 ετών αποκτήθηκε από την Σάλκε έναντι του ποσού των 5 εκατ. Ευρώ, στην οποία παρέμεινε για 3,5 χρόνια. Στην γερμανική ομάδα όσες φορές αγωνίστηκε, το ποδοσφαιρικό του ταλέντο δύσκολα μπορούσε να το αγνοήσει κάποιος. Όμως λόγω ενός τραυματισμού που τον άφησε πίσω και λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης από πλευράς του συλλόγου, δεν πήρε τις ευκαιρίες που περίμενε. Και που άξιζε.

Ώσπου φτάσαμε στον Ιανουάριο του 2011 όταν η Σεβίλλη δαπάνησε μόλις 2,5 εκατ. Ευρώ για τον τότε 23χρονο ταλαντούχο Κροάτη ποδοσφαιριστή. Αυτό ήταν! Ο Ράκιτιτς ταίριαξε γάντι στον ισπανικό ρυθμό και από τις πρώτες του εμφανίσεις έδειξε πως διαθέτει τις ηγετικές ικανότητες για να οδηγήσει τον σύλλογο όσο πιο ψηλά μπορεί.

Πλέον ο Ράκιτιτς είναι εδώ και ένα χρόνο ο αρχηγός της Σεβίλλης! Αποτελεί τον μαέστρο της ομάδας της Ανδαλουσίας, η οποία βρίσκεται στην 5η θέση της Πριμέρα Ντιβιζιόν, στην οποία κερδίζει την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ, ενώ κυνηγάει την τέταρτη θέση της Μπιλμπάο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Όσον αφορά το Γιουρόπα Λιγκ, στα ημιτελικά θα συναντήσει την Βαλένθια και στην περίπτωση που προκριθεί, θα αντιμετωπίσει στον τελικό του Τορίνο τον νικητή του ζευγαριού Γιουβέντους-Μπενφίκα.

Οι ικανότητες του σπουδαίες και το δεξί του πόδι εξαιρετικό. Εύκολα μπορεί να βγάλει κάποια επικίνδυνη μπαλιά, είναι αρχοντικός στο παιχνίδι του και ανεβάζει τα ποσοστά κατοχής της ομάδας του. Τα χτυπήματα του στα στημένα, μαζί με το σουτ του, εξίσου επικίνδυνα, ενώ σε ταχύτητα και τεχνική κατάρτιση δεν υστερεί καθόλου!

Η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έχει εκτοξευτεί και σύμφωνα με το transfermarkt ο Ράκιτιτς κοστολογείται στα 20 εκατ. Ευρώ. Δεν μπορώ να φανταστώ πως το καλοκαίρι δεν θα γίνει κίνηση από μεγαλύτερη ομάδα για την απόκτηση του, όντας ένας από τους καλύτερους επιθετικούς χαφ αυτή τη στιγμή, όντας αρχηγός και όντως στην εξαιρετική ηλικία των 26 ετών! Εύχομαι το μεταγραφικό καλοκαίρι που έρχεται να είναι περισσότερο ουσιαστικό και λιγότερο θεαματικό. Διότι 3μηνα μεταγραφικά σίριαλ 100 εκατομμυρίων τύπου Μπέιλ κουράζουν.

2 σχόλια:

  1. Epistrofh sth germania den tha tou tairiaze? kyriws dortmund,giati i bayern einai pliris sti thesi tou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται πως θα του ταίριαζε. Ειδικά στην Ντόρτμουντ θα έκανε παπάδες. Στη Μπάγερν θα χαθεί αμα πάει. Θα του ταίριαζε ομάδα που θα μπορούσε να ηγηθεί. Θα είναι κρίμα αν δεν τον δούμε του χρόνου στο Τσάμπιονς Λιγκ (διότι φαίνεται πως η Μπιλμπάο δεν θα χάσει την 4η θέση).

      Διαγραφή