Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Eurobasket 2017 : Ο απόλυτος οδηγός

Το 40ο Ευρωμπάσκετ είναι προ των πυλών, με λιγότερες από 24 ώρες να απομένουν πλέον μέχρι το εναρκτήριο τζάμπολ που θα βρει και την Εθνική μας ομάδα παρούσα. Ένα τουρνουά που θα είναι το τελευταίο με την τωρινή του μορφή αφού αρχής γενομένης από το 2021 θα διεξάγεται κάθε 4 χρόνια. Οι Αλλαξομπαλιές πιστές στο ραντεβού τους με τις μεγάλες διοργανώσεις, είναι εδώ για άλλη μια φορά και σας παρουσιάζουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς


Το σύστημα διεξαγωγής : 4 όμιλοι των 6 ομάδων. Από κάθε όμιλο προκρίνονται οι 4 πρώτοι στην φάση των 16, και στην συνέχεια παίζουν χιαστί νοκ – άουτ παιχνίδια μέχρι και τον τελικό. Οι όμιλοι όπως έχουν διαμορφωθεί με βάση την δυναμικότητα των ομάδων είναι οι εξής :

Α' Όμιλος : Ελλάδα, Γαλλία, Σλοβενία, Πολωνία, Φινλανδία, Σλοβενία.
Β' Όμιλος : Λιθουανία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Γεωργία, Ουκρανία.
Γ' Όμιλος : Ισπανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία.
Δ' Όμιλος : Σερβία, Τουρκία, Ρωσία, Λετονία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο.

Τα γήπεδα : Όπως και πρόπερσι, έτσι και φέτος η διοργάνωση θα μοιραστεί ανάμεσα σε 4 χώρες, από τον Νότο μέχρι τον Βορρά. Οι 4 όμιλοι θα διεξαχθούν αντίστοιχα σε Ελσίνκι (Φινλανδία), Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Κλουζ – Ναπόκα (Ρουμανία) και Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), με την τελευταία να έχει αναλάβει επίσης την διοργάνωση και όλων των παιχνιδιών από την φάση των νοκ – άουτ και έπειτα.

Τα φαβορί : Τι κι αν έχασε τον Σέρχιο Γιούλ με σοβαρότατο τραυματισμό λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ, η Ισπανία δείχνει αυτή την στιγμή ως το επικρατέστερο φαβορί για να κάνει το repeat. Με ηγέτη τον αειθαλή Πάου Γκασόλ και άξιους συμπαραστάτες παίκτες όπως ο αδερφός του Μαρκ Γκασόλ, ο Σέρχι Ροντρίγκεθ και ο Ρίκι Ρούμπιο, οι “φούριος ρόχας” διαθέτουν όλα τα φόντα για να κατακτήσουν τον 4ο τίτλο τους από το 2009 και μετά.
Πιο κάτω βρίσκουμε Γαλλία και Λιθουανία. Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2013 κατεβαίνουν με αρκετές αλλαγές όμως το ρόστερ τους σίγουρα δεν υπολείπεται ποιότητας και εμπειρίας και θα διεκδικήσουν όπως όλα δείχνουν ένα μετάλλιο. Το ίδιο ισχύει και για την Λιέτουβα. Σταθερά στις ψηλές θέσεις τα τελευταία χρόνια, δίχως ιδιαίτερες απουσίες και με διασταυρώσεις που τους ευνοούν ώστε να φτάσουν μέχρι την τετράδα τουλάχιστον.

Τα αουτσάιντερ : Η Σερβία κατεβαίνει με αρκετά προβλήματα σε αυτό το Ευρωμπάσκετ, ειδικά στα γκαρντ όπου οι λύσεις που έχει είναι περιορισμένες. Ωστόσο μια ομάδα με ιστορία και αρκετές διακρίσεις πρόσφατα, δεν γίνεται να υποτιμηθεί τόσο εύκολα. Από κοντά ίσως και η Κροατία. Η οποία ναι μεν διαθέτει διαχρονικά μια αρκετά καλή ομάδα, όμως σχεδόν ποτέ δεν έχει κάνει το βήμα παραπάνω. Ίσως να είναι τώρα η ευκαιρία της με αρκετούς αντιπάλους αποδυναμωμένους; Θα φανεί στο παρκέ.
Στα αουτσάιντερ θα μπορούσε κανείς να συμπεριλάβει και τους Τούρκους. Υστερούν σε ποιότητα σε σχέση με 5 – 6 ομάδες τουλάχιστον, όμως έχουν το πλεονέκτημα ότι η τελική φάση διεξάγεται στην χώρα τους, στο καυτό Sinan Erdem Dome. Ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο η Λετονία όσο και η Σλοβενία, που η πρόκριση στην οκτάδα είναι ένας αρκετά εφικτός στόχος και για τις δύο.

Η δικιά μας Εθνική Ομάδα : Μια περίεργη διοργάνωση αναμένεται να είναι αυτή για την Εθνική μας Ομάδα, η οποία για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν συγκαταλέγεται στα φαβορί για κάποιο μετάλλιο. Αυτή την στιγμή μάλιστα η φάση των 8 δείχνει να είναι το “ταβάνι” της. Αρκετά νέα και άπειρα πρόσωπα, απουσίες και ορισμένα αγωνιστικά προβλήματα (π.χ. το κακό περιφερειακό σουτ), συνθέτουν το φετινό σκηνικό.
Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που θα ήταν και η ατραξιόν όλης της διοργάνωσης, η Εθνική θα μπορούσε να έκανε όνειρα για καλή πορεία. Ο τραυματισμός του όμως που θα τον αφήσει εκτός Ευρωμπάσκετ ήταν τεράστιο πλήγμα. Παίκτες με ικανότητα και εμπειρία όπως ο Γιάννης Μπουρούσης, ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Νικ Καλάθης θα κληθούν να την κουβαλήσουν, όμως όπως φάνηκε και στα πρόσφατα φιλικά που η εν γένει εικόνα μας ήταν μέτρια προς κακή, η “επίσημη αγαπημένη” είναι αρκετά αποδυναμωμένη. Ο Κώστας Μίσσας κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Φώτη Κατσικάρη σε μια δύσκολη εποχή για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Σημαντικό είναι πάντως να κατακτήσουμε μία από τις 2 πρώτες θέσεις του ομίλου μας, ώστε να αποφύγουμε έστω Λιθουανία ή Ισπανία στα προημιτελικά.
Τι να περιμένουμε; Όπως αναφέραμε και λίγο πιο πάνω, η πρόκριση στα προημιτελικά φαντάζει ως επιτυχία με τα υπάρχοντα δεδομένα. Για οτιδήποτε παραπάνω θα χρειαστεί να γίνει υπέρβαση. Από εκεί και πέρα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάποια παιδιά όπως ο Παπαγιάννης, ο Παπαπέτρου κι ο Θ. Αντετοκούνμπο να συλλέξουν εμπειρίες, αλλά και να δούμε αν μπορούμε να “χτίσουμε” κάτι για τα επόμενα χρόνια.

Αυτοί που θα ξεχωρίσουν : Ο Πάου Γκασόλ είναι το μεγαλύτερο όνομα που θα δούμε στα γήπεδα του Ευρωμπάσκετ. Στα 37 του πλέον, συνεχίζει να μας επιβεβαιώνει γιατί είναι ίσως ο κορυφαίος Ευρωπαίος ψηλός όλων των εποχών και αναμένεται να θέσει σοβαρή υποψηφιότητα και για το βραβείο του MVP της διοργάνωσης.
Το επόμενο μεγάλο όνομα ψηλού που ξεχωρίζει είναι αυτό του Γιόνας Βαλαντσιούνας. Ο σέντερ των Τορόντο Ράπτορς συνεχίζει την εξέλιξη του και ελλείψει πολλών “δεινοσαύρων”, θα κάνει αισθητή την παρουσία του.
Προχωρώντας παρακάτω, βλέπουμε τον Νάντο ντε Κολό να αναλαμβάνει πιθανότατα τον ρόλο του ηγέτη της Εθνικής Γαλλίας και να θέλει να δείξει και με την εθνική του ομάδα γιατί θεωρείται ένας από τους 2 – 3 καλύτερους γκαρντ που αγωνίζονται στην Ευρώπη τώρα.
Τέλος, άλλα ονόματα που σίγουρα θα μας απασχολήσουν είναι ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς της Σερβίας, ο Μαρκ Γκασόλ της Ισπανίας και ο Κρίσταπς Πορζίνγκις της Λετονίας.

Οι απόντες : Δυστυχώς όμως τόσο για τις ομάδες όσο και για εμάς τους φιλάθλους, το φετινό Ευρωμπάσκετ θα έχει αρκετές απουσίες. Πρώτος και καλύτερος ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο. Κι ενώ ήταν έτοιμος να ηγηθεί των προσπαθειών μας, ένα πρόβλημα στο γόνατο του έγινε αιτία ώστε να ανάψουν το κόκκινο φως πριν λίγες ημέρες οι Μιλγουόκι Μπακς και να του απαγορεύσουν την συμμετοχή.
Από κοντά κι ο Σέρχιο Γιούλ που σε ένα φιλικό προετοιμασίας της Ισπανίας αποκόμισε έναν σοβαρότατο τραυματισμό που θα τον αφήσει μάλιστα εκτός αγωνιστικής δράσης για το μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς.
Τέλος, για διάφορους λόγους το παρόν δεν θα δώσουν οι Μίλος Τεόντοσιτς, Ρούντι Γκομπέρ, Νικολάς Μπατούμ, Ντανίλο Γκαλινάρι και Γιάν Βέσελι μεταξύ άλλων.

Οι “Έλληνες” : Εκτός από την Εθνική μας Ομάδα, η Ελλάδα έχει εκπροσώπηση στο φετινό Ευρωμπάσκετ και από παίκτες που ολοκλήρωσαν την περασμένη σεζόν στην χώρα μας ή θα αγωνιστούν την τρέχουσα. Αναλυτικά :
Ρόουπ Αχόνεν (Φινλανδία - πέρσι Κολοσσός Ρόδου), Μάικλ Ντίξον (Γεωργία – πέρσι ΑΕΚ), Ντάνιελ Χάκετ (Ιταλία – πέρσι Ολυμπιακός), Ολεξάντρ Λίποβι (Ουκρανία – Προμηθέας Πατρών και πέρσι Τρίκαλα), Ρόκο Λένι Ούκιτς (Κροατία - πέρσι ΑΕΚ), Τέντι Οκερεαφόρ (Μεγάλη Βρετανία – Κύμη), Γιάνις Στρέλνιεκς (Λετονία – Ολυμπιακός), Ζάνις Πέινερς (Λετονία – πέρσι ΠΑΟΚ), Ηλίας Ζούρος (προπονητής Γεωργίας).

*Κεντρική φωτογραφία από το trtspor.tr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου