Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Από τα σαλόνια, στα αλώνια!


Καλησπέρα σας,

 Δίνοντας συνέχεια στα άρθρα που αφορούν την επικαιρότητα αποφάσισα να αφιερώσω αυτές τις γραμμές στη μεγάλη είδηση που μας ήρθε από την Ισπανία και αφορά τον υποβιβασμό της ομάδας της Βιγιαρεάλ. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς το Ισπανικό ποδόσφαιρο έχασε μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του τα τελευταία χρόνια.

Παρότι τα κίτρινα υποβρύχια εδραιώθηκαν στην Πρώτη κατηγορία του Ισπανικού ποδοσφαίρου στις αρχές του 21ου αιώνα  γρήγορα κατάφεραν να βγουν από το γκρουπ των μικρομεσαίων ομάδων και να πρωταγωνιστήσουν. Είναι άξιο αναφοράς το ότι τα 7 τελευταία χρόνια η ομάδα της Ανδαλουσίας ήταν συνεχώς στις πρώτες πέντε προνομιούχες θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο είχε εξασφαλισμένη τη συμμετοχή της σε έναν από τους δύο Ευρωπαϊκούς διασυλλογικούς θεσμούς. Η καλύτερη θέση της στη βαθμολογία επετεύχθη τη χρονιά 2007/2008 όπου κατάφερε να πλασαριστεί δεύτερη  πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης χτυπώντας της μάλιστα το πρωτάθλημα επί ίσοις όροις μέχρι τον Μάιο.  Φάνηκε μάλιστα ότι ήταν η ομάδα με τις περισσότερες ελπίδες να σπάσει το δίδυμο Ρεάλ - Μπαρτσελόνα τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας των δύο συλλόγων. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του συλλόγου εμφανίστηκαν υπό τη καθοδήγηση του νυν προπονητή της Μάλαγα του Manuel Pellegrini ο οποίος κάθισε στον πάγκο της ομάδας από το 2004 μέχρι το 2008. Αναμφίβολα η πιο μεγάλη επιτυχία της Βιγιαρεάλ δεν ήταν άλλη από την παρουσία της στην ημιτελική φάση του Champions League τη σεζόν 2005/2006 όπου μία απόκρουση του Lemhann στο πέναλτι του Riquelme στις καθυστερήσεις του αγώνα δεν επέτρεψε στην Ισπανία να έχει δύο εκπροσώπους στον τελικό της διοργάνωσης. 
Ενώ λοιπόν τα χρόνια περνούσαν κανείς από το El Madrigal δε φανταζόταν και δεν έβλεπε κάτι ανησυχητικό στον ορίζοντα. Η περσινή σεζόν εξελίχθηκε περίπου όπως και οι τέσσερεις προηγούμενες με τα υποβρύχια να καταλαμβάνουν στην 4η θέση στο πρωτάθλημα και να συμμετέχουν στο Champions League της επόμενης χρονιάς. Μάλιστα, η ομάδα είχε βραβευτεί τρεις φορές ως η ομάδα του μήνα ξεπερνώντας όλες τις υπόλοιπες. Εκεί κατά τη γνώμη μου ξεκίνησαν τα λάθη σε όλα τα επίπεδα. Αρχικά, τη θέση του τεχνικού της ομάδας ανέλαβε ο άπειρος José Molina παίρνοντας τη θέση του επιτυχημένου και παρόλα αυτά απολυμένου Carlos Garrido. Κατά δεύτερο λόγο η ομάδα αποδυνάμωσε πολύ το έμψυχο υλικό της αφού ο σταρ της ομάδας Santi Cazorla προτίμησε τα εκατομμύρια της Μάλαγα και εγκατέλειψε το El Madrigal. Επιπλέον τρεις ακόμη βασικοί παίχτες δηλαδή ο Montero, ο Capdevilla και ο Uche αποφάσισαν να βρουν αλλού ποδοσφαιρική στέγη. Έτσι λοιπόν οι Ανδαλουσιανοί έχασαν σημαντικά κομμάτια της επιτυχίας των προηγούμενων ετών και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τα καλύψουν με κάποιες φτηνές μεταγραφικές λύσεις(De Guzman, Zapata, Sánchez).
Το καμπανάκι φέτος χτύπησε από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές και στο πρωτάθλημα αλλά και στο Champions League. Στο πρωτάθλημα η συγκομιδή των 2 βαθμών σε 7 παιχνίδια δεν ήχησε ανησυχητικά στα αυτιά των διοικούντων. Ούτε όμως η μετατροπή της ομάδας σε σάκο του μποξ στο Champions League μπόρεσε να ξυπνήσει τους Ισπανούς. Συμπέρασμα, έπρεπε να φτάσει Μάρτιος ώστε να βγει ο πρόεδρος των Υποβρυχίων και τα ανακοινώσει πως στόχος της ομάδας είναι η παραμονή στην κατηγορία, ξεσηκώνοντας θύελλα αποδοκιμασιών στους οπαδούς. Τότε όμως ήταν ήδη αργά. Παρόλα αυτά ελπίδες για την παραμονή συνέχισε να έχει και μάλιστα ακέραιες. Τότε όμως ο παράγοντας των τραυματισμών εμφανίστηκε και πήρε μαζί του τους Rossi, Nilmar και De Guzman οπότε το ρόστερ αποδυναμώθηκε και ξεγυμνώθηκε πλήρως. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από το γεγονός πως στα πρώτα 6 ανοιξιάτικα παιχνίδια η ομάδα συγκέντρωσε μόλις 3  βαθμούς με συντελεστή τερμάτων -14, ενώ το Φεβρουάριο είχε αρχίσει μία μίνι επανάσταση με 9 βαθμούς σε 4 ματς και συντελεστή +4. Συνεπώς, έφτασε η τελευταία αγωνιστική με την ομάδα της Ανδαλουσίας να χρειάζεται συνδυασμό αποτελεσμάτων ώστε να παραμείνει στην κατηγορία. Αυτός δεν ήρθε και τα κίτρινα υποβρύχια είπαν Antios και υποβιβάστηκαν στη Secunta division.

Το γεγονός του υποβιβασμού είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει το καλοκαίρι τη φυγή όλων των σταρ της ομάδας οπότε η διοίκηση καλείται να ψάξει ενδελεχώς την αγορά ώστε να βρει τους κατάλληλους παίχτες που θα στελεχώσουν τη Βιγιαρεάλ στην προσπάθειά της να ανέβει και πάλι στα μεγάλα σαλόνια. Δε μένει λοιπόν παρά να εκφράσουμε τη λύπη μας για τον υποβιβασμό μιας μεγάλης δύναμης του Ισπανικού ποδοσφαίρου και να της ευχηθούμε καλή επάνοδο στην πρώτη κατηγορία.

Ευχαριστώ,
Δημήτρης Σακελλάρης
Για τις παλαιότερες αναρτήσεις μου πατήστε:
http://goo.gl/JSck7


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου